Sivut

16.9.2014

Syksyn satoa!



Äidin kasvimaalla kasvaa avomaankurkkuja, onneksi, omani kylmivät juhannuksen alla :(
Saaduista kurkuista olen tehnyt hölskytyskurkkua, 
ihan parasta kaikenlaisten ruokien lisukkeena ja leivän päällä!

Hölskytyskurkut


4 avomaankurkkua
2 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl hienonnettua, tuoretta tilliä 

Kuori kurkut ohuelti. (ei välttämätön, jos kurkut eivät ole karvaisia).
Leikkaa kurkut viipaleiksi.
Laita kurkkuviipaleet pieneen kannelliseen astiaan esim. lasipurkki. 
(helpoin näin, ennen tämä tehtiin kahden lautasen välissä)
Hölskyttele (ravistele kevyesti), näin kurkku maustuu hyvin.

Voit kaataa liian liemen pois, jos laitat tarjolle heti. 
Säilytä jääkaapissa ja hölskyttele taas ennen tarjoilua. 
Voit halutessasi vielä koristella tarjolle laittaessasi tillillä.
NAM, ja sitten nauttimaan.




Omena sato on aivan huikean suuri taas tänä syksynä. 
Satoa jaetaan ystäville ja tuttaville ympäri ämpäri. 
Meidän puutarhassa kasvaa yksi iso, vanha omenapuu, 
joka tuottaa happamia, mutta syötäviä omenoita kyllä, jos happamuus ei haittaa. 
Ja omenoita on puu pullollaan!
Olen istuttanu neljä uutta puuta, mutta niissä satoa on ollut vain muutama omena, maistelemaan sentään pääsee :)
 Valtaosa omenista viedään mehuasemalle mehutettavaksi. 
Mutta hilloa tehdään myös ja tänä vuonna hillo on, ei enempää eikä vähempää kuin:


Maailman paras omenahillo 



Välineet:
10 l kattila
(pienempikin käy, muista silloin lyhentää valmistus aikaa 
ja puolittaa veden ja sokerin määrä)

Itse hilloon:
Omenia, kattila kukkurilleen (kutistuvat pehmitessään)
0,5 l vettä
1,5-2 kg hillosokeria

Valmistus:
poista siemenkodat ja paloittele omenat (älä kuori) ainakin neljään palaan 
(isommat kannattaa pilkkoa 6-8 palaan)
pane omenat ja vesi kattilaan ja keitä 15-30 min.
lisää hillosokeri
hienonna tehosekoittimella soseeksi

Lämmitä uuni 225 asteeseen
Laita kattila, jossa omenasose on uuniin ja anna kypsyä 2,5 tuntia, aina välillä sekoittaen.

Omenahillon väri muuttuu kullankeltaiseksi ja makuun tulee toffeinen vivahde.
Voit maistella hilloa (varo, hillo on erittäin kuumaa, ettei vaan suu pala), 
jos sinulla on paistoaika lyhyempi, että maku ehtii muodostua.
Hillo on siis valmista, kun on väriltään kullankeltaista.

Hillo säilyy hyvin puhdistetuissa lasitölkeissä
tai voit pakastaa hillon, jos pakkasessa on tilaa.

Koska hillo on erittäin hyvää, saattaa siinä käydä niin, että se pääsee loppumaan :)

Makoisin terveisin 


tuitiina <3



4 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä ohjeista, Tuitiina! Kirjoitin ylös sekä hölskytyskurkkujen, että omenahillon ohjeet. Jos joskus vaikka saisi jostain omenia, ja innostuisi värkkäilemään. Aivan uutta on tuo hillon uunikypsennys :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Konnadonna :) Molempia kannattaa tehdä, kurkut nopeita ja maistuvia, hillossa vähän kestää, mutta ihan huippuhyvää! Omenoita tarjotaan monella paikkakunnalla face-omenapörsseissä, tänä vuonna niitä on yllinkyllin ja ihmiset kantavat satoa metsään, kun eivät jaksa kaikkea käyttää...tosi sääli, koska ottajia varmaan olis... Kiva kun löysit blogiini :)

      Poista
  2. Hei Tuitiina,

    Jee täällä ollaan vastavierailulla ja jäädäkseen. Liityin lukijaksi bloggerin ja bloglovinin kautta. Bloglovin kautta on helpointa seurata blogia, mutta oli kivaa liittyä myös lukijaksi. <3 Niin ihanan ajattelevaisesti olet blogistani tykännyt myös Facessa ja sydämelliset kiitokset, kun jaoit vielä arvontalinkin. Todella kivasti ajateltu sinulta.

    Ja kaiken kukkuraksi minä löysin samalla sinun kivan blogisi ja selvästi heti alkuun pari maailman parasta reseptiä ja taidan sukeltaa pariin arvontaankin tuolta oikealta. <3 Kiitos niistäkin.

    Kuullaan blogeissa, kyllä vaan taas tuli hyvä mieli. <3

    Ihanaa iltaa.

    Toivottelee Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia, toi bloglovin on mulle niinkin uusi tuttavuus, kun eilen illalla mun tytär 16vee opetti ja ohjas minut siihen, mut taisin tykästyä heti, oli jotenkin mukavan helppoa seurata sitä kautta ja puhelimestakin helppo vilkasta. Musta on kiva saada jakaa ja tehdä tunnetuks löytämiäni kivoja ja kiinnostavia blogeja, samaa sitä toivoo omallekin blogille ;) Kuullaan ehdottomasti, kiitos <3 Nyt täytyy jo sanoa hyvää yötä!

      Poista