Oletkos koskaan tehnyt pataleipää?
Jos et niin nyt kannattaa kokeilla, on nimittäin niin herkullista, että!!!
Vähän aikaa ja vaivaa se vaatii, ei ole hätäisen leipojan resepti, mutta erittäin helppo.
Leivän salaisuus on pitkä kohotus aika, mutta itse taikina on nopea tehdä.
****************
RunoTalon Sari (klik) oli tehnyt spelttisen pataleivän ja minä päätin kokeilla myös.
Perusohjeen leivästä olenkin viime kesänä postannut (klik)
jos haluat sitä käydä kurkkaamassa (löytyy sieltä ihan lopusta, kukkien jälkeen :)))
Ja tässä tulee ohje:
Pataleipä:
4 dl vettä
2 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
1 dl spelttijauhoja
1 tl kuivahiivaa
Sekoittele kuivat aineet keskenään.
Lisää ne kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita kaikki keskenään nopeasti.
Laita tuorekelmu ja liina päälle.
Jätä huoneenlämpöön yön yli kohoamaan (väh. 12h).
Aamulla laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen
ja laita samalla myös tyhjä vuoka ilman kantta uuniin.
Pyöräyttele samalla taikinaa jauhojen kanssa,
joko pöydällä tai kulhossa
ja anna kohota vielä uunin ja vuoan lämpiämisen ajan (n.½ h).
Ota kuuma vuoka uunista ja halutessasi voitele sitä hieman öljyllä.
Laita taikina vuokaan, vuoka uuniin ja kansi päälle.
Paista leipää ½ tuntia,
ota kansi pois
kypsennä vielä 15-20 minuuttia,
että leivästä tulee kauniin värinen ja pinnasta rapsakka.
Jäähdytä leipää hieman ja nauti!
Tämä on siis mukaeltu tuosta Sarin spelttisestä leivästä.
Minulla ei kaapissa ollut spelttihiutaleita,
joten korvasin ne kauraleseillä.
Leipää voi muunnella mielensä mukaan jauhoja vaihtamalla
tai mikä estää kokeilemasta erilaisia siemeniä, mysliä tms.
Hyvää tulee aina!
****************
Muistatkos kun syksyllä laittelin tulppaanin sipulit kasvamaan (klik)
ja tarkoitus oli nauttia tulppaanien kukkaloistosta jouluna :)))
No, toisin kävi.
Hyötäminen ei ollutkaan niin helppo juttu.
Laskeskelin niitä viikkoja silloin ja osasin kyllä ennakkoon aavistellakin,
ettei kukkia välttämättä vielä jouluksi tule.
Eilen sitten huomasin yhdessä tulppaanissa punaisen pilkistävän.
Varret ovat kasvaneet pitkiksi ja honteloiksi
sisälämpötila on ihan liian korkea
mutta viileämpää paikkaa ei nyt vain ollut.
Koulusta meillä onkin tänään etäpäivä.
Taidan vähän siivoilla viikonloppua varten :)))
Tällaisin ajatuksin sinulle hyvää perjantaita täältä toivottelen.
tuitiina <3
Hyvän näköinen leipä eipä ole tullut koskaan tehdyksi. Mukavaa siivouspäivää:)
VastaaPoistaJa hyvän makuinen! Nyt ritva vaan leipomaan :) Kiitos!
PoistaMakoisalta näyttää, enpä ole koskaan leiponut pataleipää:)
VastaaPoistaHyvää perjantaita myös sinulle:)
Makoisa on ja varsinkin tuoreena, kun voi vielä sulaa lämpimän leivän päällä!
PoistaKiitos Tuta, ihanaa viikonloppua sinulle!
Pataleipien ohjeita onkin näkynyt viime aikoina, mutten vielä ole kokeillut. Tuostahan tulisi näppärästi sunnuntai aamulle tuoretta leipää :-)
VastaaPoistaMuistahan tänään iltapäivällä laittaa taikina tulemaan, niin saatte huomiselle (sunnuntaille) ihanaa, tuoretta lämmintä ja suussa sulavaa leipää! Kerrohan sitten mitä tykkäsit :)
PoistaPataleipää pitää kokeilla, olen kuullut siitä pelkkää hyvää.
VastaaPoistaKiitos ohjeesta, spelttiä olen ennenkin käyttänyt muuhun, esimerkiksi ohukaistaikinaan ja tavallisiin hiivaleipiin.
Hyvää viikonloppua!
Minttuli, nyt vaan kokeilemaan, takaan että tykkäät!
PoistaOle hyvä :) Speltti teki leivästä vielä paremman, kuin pelkkä vehnäjauho ja leseet.
Kiitos samoin sinulle!
Wau, mikä idea. En ole koskaan nähnyt tuollaista pataleipää :) Ihanaa viikonloppua!
VastaaPoistaJaana, kannattaa kokeilla, on tosi hyvää!
PoistaKiitos hyvää viikonloppua sinullekin :)
Lämmin pataleipä olisi tosi herkkua kuuman keiton kera! Nam!
VastaaPoistaVoi kai sen tehdä gluteenittomanakin...niin voisi vaikka kokeilla!
Juuri näin, sosekeitot tai mikä keitto vain ja tuore lämmin leipä, mikäs sen herkumpaa!
PoistaKommentoinkin jo blogiisi, että ystäväni tekee gluteenittomana ja tulee hyvää :)
Moni on täällä tuota pataleipää kehunut, että taidan minäkin sormeni taikanaan sotkea :)
VastaaPoistaKiitos Tuitiina ohjeesta!<3
Hyvä Sirpa, kerrohan sitten mitä tykkäsit!
PoistaOle hyvä vain <3
Maukkaan näköinen leipä ja todella helppo ohje.
VastaaPoistaMaukas ja helppo, todellakin ja onnistuu joka kerta!
PoistaTein kerran pataleipää samalla ohjeella ja maukasta tuli. Kiva kun muistutit, pitääpä sekoittaa pataleipätaikina kohoamaan.
VastaaPoistaKiva kuulla, että tuttu ohje sinulle, ja nyt eikun leipomaan!
PoistaEn ole tehnyt, mutta näyttää jetsulleen meikäläisen herkkuleivältä joka maittaa. Rakastan ennenkaikkea kovakuorisia ja painavia leipiä ja tuo näyttää juuri siltä. Ai että on mahtanut olla uunista tulleena herkullista. <3
VastaaPoistaKivaa viikonloppua Tuitiina. <3
Tiia, ihan super hyvää on ja nyt kun tein tämän spelttisen version tuli vieläkin parempi. Suosittelen kokeilemaan, on idiootti varma ohje. Ja jo uunista tulee niin herkullinen tuoksu, ettei aina malttaisi odottaa leivän kypsymistä!
PoistaLämmin leipä ja sipaus voita tai vaikkapa pestoa päälle, taattua herkkua!!!
Kiitos Tiia, ihanaa viikonloppua sinulle <3
Hmmm, I can smell your bread and I have to tell you: I love self baked bread right out of the stoven with butter on it. Fantastic.
VastaaPoistaHave a happy New Year
Elisabeth
Smell of the bread is really wonderful and it also taste very good.
PoistaThank you Elisabeth!
Kiva kun jätit blogiini kommentin, niin löysin tieni tänne :) Moni on kehunut pataleipiä, mutta minä en ole ikinä tehnyt sellaista. Mieli tekisi leipoa, mutta kun pitäisi jotenkin vähentää vaalean viljan määrää :( Rakastan leipää ja pullaa ja muitakin leivonnaisia. Lääkärin kanssa mietittiin, että verenpaineeni ja kolesterolini voisivat olla paremmissa lukemissa vähemmällä leivällä. Päälle menee aina reilusti oivariinia ja usein myös jotain leikkelettäkin. Tyydyn toistaiseksi vaan kuolamaan kuvia :)
VastaaPoistaOle hyvä, oli mukava vierailla blogissasi ja mikä parasta löysit tiesi minun blogiin! Eivätpä turhaan kehu leipää, on herkkua :)
PoistaJauhoja voi vaihtaa mielensä mukaan, eli kuitua voi lisätä ja vaalean osuutta vähentää! Oletko koskaan kokeillut pestoa tuoreen leivän päällä, terveellisempää ja on herkkua :) Mutta ok, kuolaaminen on sallittua :)))
Tuntuu hyvältä pataleipä kiinostaa kovasti kokeilla onhan se niin herkullisen näköstä
VastaaPoistaKiitos ohjeesta Mukavaa viikonloppua :)
Irma, nyt vaan leipomaan, on herkkua! Ihanaa viikonloppua sinulle :)
PoistaPataleipää tullut tehtyä ja ah niin hyvää! Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaIhanaa Anni, että on jo tuttu sinulle, muunteletko sinä koskaan perusohjetta? Olisi kiva kuulla erilaisia ohjeita tätä jo leiponeilta!
PoistaKiitos, ihanaa viikonloppua myös sinulle <3
Onpa aikas mielenkiintoinen leipä, en olekaan ennen tällaista leipää tehnyt. Täytyypä kokeilla, kiitos vinkistä! Iloista viikonloppua!
VastaaPoistaErittäin mielenkiintoinen ja erittäin herkullinen, nyt vaan kokeilemaan, suosittelen!
PoistaIhanaa viikonloppua sinulle myös!
Onhan herkullisen näköinen! Kerran ollaan tehty tuollaista, ihan vehnäjauhosta. Hyväähän se oli. Varmaan vielä parempaa speltin kanssa.
VastaaPoistaSpeltti teki leivästä maukkaampaa ja ei ne terveelliset kuidutkaan pahasta ole :) Kokeile ihmeessä!
PoistaPataleipää tein ennen useinkin;on niin helppotekoinen ja tulos ihana! Pitkään aikaan en tosin ole sitä tehnyt mutta ehkä taas pitäisi...
VastaaPoistaKuten jo tiedätkin, on todella hyvää ja suosittelen kokeilemaan spelttiä, tuli makua lisää, sellaista kivaa rouheutta!
PoistaKiva Jael kun poikkesit blogiini <3
Tulin toisen blogin imussa luoksesi kylään. Mukavalta vaikuttaa ka lukijaksesi jään. Tervetuloa vastavierailulle!
VastaaPoistaHyvä imu on ollut :)) Kiva että tulit! Ja lukijaksi vielä jäit, upeaa :) Kävinkin jo vastavierailulla <3
PoistaNo voi ei, ei noin herkullisen näköisiä kuvia saa laittaa, heti tuli nälkä ja pitää lähteä (tään aikaan) jääkaapille =D.
VastaaPoistaKyllä saa laittaa!!!! Ei jääkaapille ;P vaan taikina tuloilleen ja aamulla herkuttelua ihanalla lämpimällä leivällä :))
PoistaVarmastkin tosi hyvää leipää onkin, pitäisi kyllä kokeilla tällä sun ohjeellasi! Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaJa kiitos, kun olet tullut lukijakseni, mä tulen myös sitten sun lukijaksi, näyttää niiiin tosi kivalle blogille, mielenkiintoiselta!
Kiitos Harakka, on todella hyvää! Ole hyvä vaan! Kannattaa kokeilla, meillä tämä on viikonloppujen ja vapaapäivien herkku :) kun aamuisin menee kuitenkin aikaa siihen paistamiseen. Kiva kun jäät lukijaksi <3
PoistaOmpas komeeta pataleipää.Minä leivon ruisleipää nykyään,onhan siinä työtä,ensin hapatus ja sitten taikinan teko ja leipominen,mutta laulaen ain työtäs tee :)
VastaaPoistaRuisleipää olen minäkin aikoinaan leiponut, sain äidiltä juuren ja sitä säilyttelin, Silloin meillä oli hyvä leivinuuni, missä leivistä tuli todella hyviä...ei tule vaan sähköuunissa tehtyä, vaikka onnistuishan se sielläkin ;)
PoistaOletko koskaan pakastanut juurta? Siellähän se säilyy :)
Hei Tuitiina. Tulin kurkkimaan myös sinun sivujasi ja liityn lukijaksesi. Hyvän näköistä pataleipää ja tuntuu olevan suosiossa. Ei ole tullut vielä itse kokeiltua. Mukavaa viikonloppua tv Liisa
VastaaPoistaHei Liisa, kiva kun tulit :) Se kurkkiminen onkin kivaa, löytyy kivoja blogeja ja uusia blogiystäviä :))
PoistaNyt vaan pataleipää kokeilemaan, se on herkullista!
Kiitos, ihanaa viikonloppua myös sinulle!
Pataleipää olen tehnyt ja hyväksi todennut. Olen joskus tehnyt siitä postauksenkin. Pitääpä ensi viikolla tehdä tuota leipää taas.
VastaaPoistaTämä leipä vaan on niiiiiiin hyvää ja parasta kun kuiva-aineita hieman muuttelemalla, myös makuun saa vaihtelua :)
PoistaKiva, että sinultakin löytyy postaus pataleivästä!
Pataleipää on tullut tehtyä, niin helppotekoinen ja tulos ihana! Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaHei, tuttu leipä siis, hvyä! Tulos on todellakin ihana, kun sen kerran on tehnyt, tekee sen uudelleen :)
PoistaIhanaa sunnuntai-iltaa!
Jostakin liitteestä luin tuosta pataleivästä, mieleeni jäi, mutta en ottanut reseptiä talteen. Ja sitten sinä postaat siitä, kiitos Tuitiina. Nyt ei pääse resepti hukkumaan. On tuo leipä niin herkullisen näköistä ja varmasti on hyvää!
VastaaPoistaHyvää viikonloppua!
Pataleivästä taisi syksyn mittaan olla useammassakin lehdessä juttua! Nyt vaan leipomaan on helppoa ja herkullista :)
PoistaIhanaa sunnuntai-iltaa!
Haluaisin kokeilla, mutta pelkään että mokaan. Ehkä vielä joku päivä uskallan!
VastaaPoistaKatja, tässä on vaikeaa mokata, tai sitten olet erittäin taitava : P Uskalla vaan, osaat varmasti!
PoistaHihii! Tutun näköinen leipä sinulla täällä. Kyllä varmasti oli maistuvaa. Eilen juuri taas tein leivän, eipä tarvitse kohta kaupasta ostaa lainkaan :) Tulppaani tuo kevään mieleen <3 sitä kohti mennään hyvää vauhtia, tänäänkin näin auringon ja tuntui kuin päivä olisi pidempi - ja sehän on :)
VastaaPoistaJa olikin erittäin hyvän makuinen :) Ahkera sinä, minun aamu-aika ei riitä kun viikonloppuisin näihin aamu leipomisiin, toisaalta mikä estää leipomasta illalla, kun tulee kotiin :)) Meillä ei aurinko muistanut näyttäytyä, lumisadetta vain.
PoistaTätä pataleipää voisinkin kyllä kokeilla. :) Kiitokset reseptin jakamisesta.
VastaaPoistaKannattaa, on todella hyvää! Ole hyvä vain :))
Poista