Sivut

9.1.2015

Pataleipä.



Oletkos koskaan tehnyt pataleipää?
Jos et niin nyt kannattaa kokeilla, on nimittäin niin herkullista, että!!!
Vähän aikaa ja vaivaa se vaatii, ei ole hätäisen leipojan resepti, mutta erittäin helppo.
Leivän salaisuus on pitkä kohotus aika, mutta itse taikina on nopea tehdä.

****************

RunoTalon Sari (klik) oli tehnyt  spelttisen pataleivän ja minä päätin kokeilla myös.
Perusohjeen leivästä olenkin viime kesänä postannut (klik) 
jos haluat sitä käydä kurkkaamassa (löytyy sieltä ihan lopusta, kukkien jälkeen :)))



Ja tässä tulee ohje:

Pataleipä: 

 
4 dl vettä
2 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
1 dl spelttijauhoja
1 tl kuivahiivaa
 
Sekoittele kuivat aineet keskenään.
Lisää ne kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita kaikki keskenään nopeasti. 
Laita tuorekelmu ja liina päälle.
Jätä huoneenlämpöön yön yli kohoamaan (väh. 12h).

Aamulla laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen
 ja laita samalla myös tyhjä vuoka ilman kantta uuniin.
Pyöräyttele samalla taikinaa jauhojen kanssa, 
joko pöydällä tai kulhossa 
ja anna kohota vielä uunin ja vuoan lämpiämisen ajan (n.½ h).
Ota kuuma vuoka uunista ja halutessasi voitele sitä hieman öljyllä.
Laita taikina vuokaan, vuoka uuniin ja kansi päälle.
Paista leipää ½ tuntia,
ota kansi pois
kypsennä vielä 15-20 minuuttia,
että leivästä tulee kauniin värinen ja pinnasta rapsakka.

Jäähdytä leipää hieman ja nauti!

Tämä on siis mukaeltu tuosta Sarin spelttisestä leivästä.
Minulla ei kaapissa ollut spelttihiutaleita, 
joten korvasin ne kauraleseillä.
Leipää voi muunnella mielensä mukaan jauhoja vaihtamalla
tai mikä estää kokeilemasta erilaisia siemeniä, mysliä tms.
Hyvää tulee aina!


****************

Muistatkos kun syksyllä laittelin tulppaanin sipulit kasvamaan (klik)
ja tarkoitus oli nauttia tulppaanien kukkaloistosta jouluna :)))
No, toisin kävi.
Hyötäminen ei ollutkaan niin helppo juttu.
Laskeskelin niitä viikkoja silloin ja osasin kyllä ennakkoon aavistellakin,
ettei kukkia välttämättä vielä jouluksi tule.

Eilen sitten huomasin yhdessä tulppaanissa punaisen pilkistävän.
Varret ovat kasvaneet pitkiksi ja honteloiksi
sisälämpötila on ihan liian korkea
mutta viileämpää paikkaa ei nyt vain ollut.





Koulusta meillä onkin tänään etäpäivä.
Taidan vähän siivoilla viikonloppua varten :)))

Tällaisin ajatuksin sinulle hyvää perjantaita täältä toivottelen.

tuitiina <3


 


56 kommenttia:

  1. Hyvän näköinen leipä eipä ole tullut koskaan tehdyksi. Mukavaa siivouspäivää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hyvän makuinen! Nyt ritva vaan leipomaan :) Kiitos!

      Poista
  2. Makoisalta näyttää, enpä ole koskaan leiponut pataleipää:)
    Hyvää perjantaita myös sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makoisa on ja varsinkin tuoreena, kun voi vielä sulaa lämpimän leivän päällä!
      Kiitos Tuta, ihanaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  3. Pataleipien ohjeita onkin näkynyt viime aikoina, mutten vielä ole kokeillut. Tuostahan tulisi näppärästi sunnuntai aamulle tuoretta leipää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistahan tänään iltapäivällä laittaa taikina tulemaan, niin saatte huomiselle (sunnuntaille) ihanaa, tuoretta lämmintä ja suussa sulavaa leipää! Kerrohan sitten mitä tykkäsit :)

      Poista
  4. Pataleipää pitää kokeilla, olen kuullut siitä pelkkää hyvää.
    Kiitos ohjeesta, spelttiä olen ennenkin käyttänyt muuhun, esimerkiksi ohukaistaikinaan ja tavallisiin hiivaleipiin.

    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, nyt vaan kokeilemaan, takaan että tykkäät!
      Ole hyvä :) Speltti teki leivästä vielä paremman, kuin pelkkä vehnäjauho ja leseet.

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  5. Wau, mikä idea. En ole koskaan nähnyt tuollaista pataleipää :) Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, kannattaa kokeilla, on tosi hyvää!
      Kiitos hyvää viikonloppua sinullekin :)

      Poista
  6. Lämmin pataleipä olisi tosi herkkua kuuman keiton kera! Nam!
    Voi kai sen tehdä gluteenittomanakin...niin voisi vaikka kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, sosekeitot tai mikä keitto vain ja tuore lämmin leipä, mikäs sen herkumpaa!
      Kommentoinkin jo blogiisi, että ystäväni tekee gluteenittomana ja tulee hyvää :)

      Poista
  7. Moni on täällä tuota pataleipää kehunut, että taidan minäkin sormeni taikanaan sotkea :)

    Kiitos Tuitiina ohjeesta!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Sirpa, kerrohan sitten mitä tykkäsit!
      Ole hyvä vain <3

      Poista
  8. Maukkaan näköinen leipä ja todella helppo ohje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maukas ja helppo, todellakin ja onnistuu joka kerta!

      Poista
  9. Tein kerran pataleipää samalla ohjeella ja maukasta tuli. Kiva kun muistutit, pitääpä sekoittaa pataleipätaikina kohoamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tuttu ohje sinulle, ja nyt eikun leipomaan!

      Poista
  10. En ole tehnyt, mutta näyttää jetsulleen meikäläisen herkkuleivältä joka maittaa. Rakastan ennenkaikkea kovakuorisia ja painavia leipiä ja tuo näyttää juuri siltä. Ai että on mahtanut olla uunista tulleena herkullista. <3

    Kivaa viikonloppua Tuitiina. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, ihan super hyvää on ja nyt kun tein tämän spelttisen version tuli vieläkin parempi. Suosittelen kokeilemaan, on idiootti varma ohje. Ja jo uunista tulee niin herkullinen tuoksu, ettei aina malttaisi odottaa leivän kypsymistä!
      Lämmin leipä ja sipaus voita tai vaikkapa pestoa päälle, taattua herkkua!!!

      Kiitos Tiia, ihanaa viikonloppua sinulle <3

      Poista
  11. Hmmm, I can smell your bread and I have to tell you: I love self baked bread right out of the stoven with butter on it. Fantastic.
    Have a happy New Year
    Elisabeth

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Smell of the bread is really wonderful and it also taste very good.
      Thank you Elisabeth!

      Poista
  12. Kiva kun jätit blogiini kommentin, niin löysin tieni tänne :) Moni on kehunut pataleipiä, mutta minä en ole ikinä tehnyt sellaista. Mieli tekisi leipoa, mutta kun pitäisi jotenkin vähentää vaalean viljan määrää :( Rakastan leipää ja pullaa ja muitakin leivonnaisia. Lääkärin kanssa mietittiin, että verenpaineeni ja kolesterolini voisivat olla paremmissa lukemissa vähemmällä leivällä. Päälle menee aina reilusti oivariinia ja usein myös jotain leikkelettäkin. Tyydyn toistaiseksi vaan kuolamaan kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, oli mukava vierailla blogissasi ja mikä parasta löysit tiesi minun blogiin! Eivätpä turhaan kehu leipää, on herkkua :)
      Jauhoja voi vaihtaa mielensä mukaan, eli kuitua voi lisätä ja vaalean osuutta vähentää! Oletko koskaan kokeillut pestoa tuoreen leivän päällä, terveellisempää ja on herkkua :) Mutta ok, kuolaaminen on sallittua :)))

      Poista
  13. Tuntuu hyvältä pataleipä kiinostaa kovasti kokeilla onhan se niin herkullisen näköstä
    Kiitos ohjeesta Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irma, nyt vaan leipomaan, on herkkua! Ihanaa viikonloppua sinulle :)

      Poista
  14. Pataleipää tullut tehtyä ja ah niin hyvää! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Anni, että on jo tuttu sinulle, muunteletko sinä koskaan perusohjetta? Olisi kiva kuulla erilaisia ohjeita tätä jo leiponeilta!
      Kiitos, ihanaa viikonloppua myös sinulle <3

      Poista
  15. Onpa aikas mielenkiintoinen leipä, en olekaan ennen tällaista leipää tehnyt. Täytyypä kokeilla, kiitos vinkistä! Iloista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin mielenkiintoinen ja erittäin herkullinen, nyt vaan kokeilemaan, suosittelen!
      Ihanaa viikonloppua sinulle myös!

      Poista
  16. Onhan herkullisen näköinen! Kerran ollaan tehty tuollaista, ihan vehnäjauhosta. Hyväähän se oli. Varmaan vielä parempaa speltin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Speltti teki leivästä maukkaampaa ja ei ne terveelliset kuidutkaan pahasta ole :) Kokeile ihmeessä!

      Poista
  17. Pataleipää tein ennen useinkin;on niin helppotekoinen ja tulos ihana! Pitkään aikaan en tosin ole sitä tehnyt mutta ehkä taas pitäisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten jo tiedätkin, on todella hyvää ja suosittelen kokeilemaan spelttiä, tuli makua lisää, sellaista kivaa rouheutta!
      Kiva Jael kun poikkesit blogiini <3

      Poista
  18. Tulin toisen blogin imussa luoksesi kylään. Mukavalta vaikuttaa ka lukijaksesi jään. Tervetuloa vastavierailulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä imu on ollut :)) Kiva että tulit! Ja lukijaksi vielä jäit, upeaa :) Kävinkin jo vastavierailulla <3

      Poista
  19. No voi ei, ei noin herkullisen näköisiä kuvia saa laittaa, heti tuli nälkä ja pitää lähteä (tään aikaan) jääkaapille =D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä saa laittaa!!!! Ei jääkaapille ;P vaan taikina tuloilleen ja aamulla herkuttelua ihanalla lämpimällä leivällä :))

      Poista
  20. Varmastkin tosi hyvää leipää onkin, pitäisi kyllä kokeilla tällä sun ohjeellasi! Kiitos ohjeesta!
    Ja kiitos, kun olet tullut lukijakseni, mä tulen myös sitten sun lukijaksi, näyttää niiiin tosi kivalle blogille, mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Harakka, on todella hyvää! Ole hyvä vaan! Kannattaa kokeilla, meillä tämä on viikonloppujen ja vapaapäivien herkku :) kun aamuisin menee kuitenkin aikaa siihen paistamiseen. Kiva kun jäät lukijaksi <3

      Poista
  21. Ompas komeeta pataleipää.Minä leivon ruisleipää nykyään,onhan siinä työtä,ensin hapatus ja sitten taikinan teko ja leipominen,mutta laulaen ain työtäs tee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruisleipää olen minäkin aikoinaan leiponut, sain äidiltä juuren ja sitä säilyttelin, Silloin meillä oli hyvä leivinuuni, missä leivistä tuli todella hyviä...ei tule vaan sähköuunissa tehtyä, vaikka onnistuishan se sielläkin ;)
      Oletko koskaan pakastanut juurta? Siellähän se säilyy :)

      Poista
  22. Liisan kotona10.1.2015 klo 12.48

    Hei Tuitiina. Tulin kurkkimaan myös sinun sivujasi ja liityn lukijaksesi. Hyvän näköistä pataleipää ja tuntuu olevan suosiossa. Ei ole tullut vielä itse kokeiltua. Mukavaa viikonloppua tv Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Liisa, kiva kun tulit :) Se kurkkiminen onkin kivaa, löytyy kivoja blogeja ja uusia blogiystäviä :))
      Nyt vaan pataleipää kokeilemaan, se on herkullista!
      Kiitos, ihanaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  23. Pataleipää olen tehnyt ja hyväksi todennut. Olen joskus tehnyt siitä postauksenkin. Pitääpä ensi viikolla tehdä tuota leipää taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä leipä vaan on niiiiiiin hyvää ja parasta kun kuiva-aineita hieman muuttelemalla, myös makuun saa vaihtelua :)
      Kiva, että sinultakin löytyy postaus pataleivästä!

      Poista
  24. Pataleipää on tullut tehtyä, niin helppotekoinen ja tulos ihana! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tuttu leipä siis, hvyä! Tulos on todellakin ihana, kun sen kerran on tehnyt, tekee sen uudelleen :)
      Ihanaa sunnuntai-iltaa!

      Poista
  25. Jostakin liitteestä luin tuosta pataleivästä, mieleeni jäi, mutta en ottanut reseptiä talteen. Ja sitten sinä postaat siitä, kiitos Tuitiina. Nyt ei pääse resepti hukkumaan. On tuo leipä niin herkullisen näköistä ja varmasti on hyvää!
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataleivästä taisi syksyn mittaan olla useammassakin lehdessä juttua! Nyt vaan leipomaan on helppoa ja herkullista :)
      Ihanaa sunnuntai-iltaa!

      Poista
  26. Haluaisin kokeilla, mutta pelkään että mokaan. Ehkä vielä joku päivä uskallan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, tässä on vaikeaa mokata, tai sitten olet erittäin taitava : P Uskalla vaan, osaat varmasti!

      Poista
  27. Hihii! Tutun näköinen leipä sinulla täällä. Kyllä varmasti oli maistuvaa. Eilen juuri taas tein leivän, eipä tarvitse kohta kaupasta ostaa lainkaan :) Tulppaani tuo kevään mieleen <3 sitä kohti mennään hyvää vauhtia, tänäänkin näin auringon ja tuntui kuin päivä olisi pidempi - ja sehän on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja olikin erittäin hyvän makuinen :) Ahkera sinä, minun aamu-aika ei riitä kun viikonloppuisin näihin aamu leipomisiin, toisaalta mikä estää leipomasta illalla, kun tulee kotiin :)) Meillä ei aurinko muistanut näyttäytyä, lumisadetta vain.

      Poista
  28. Tätä pataleipää voisinkin kyllä kokeilla. :) Kiitokset reseptin jakamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa, on todella hyvää! Ole hyvä vain :))

      Poista