Sivut

26.10.2014

Päivällispöydässä...

Kostean ja tuulisen sunnuntai päivän menu tänään:
hirvipataa ja perunamuussia kera hyvän salaatin,
ja kaiken kruunasi happamen ja makean liitto herkullisessa piirakassa,
joka nautittiin kahvikupillisen kanssa.
Nam, nam!
Tosi hyvää, sanoi myös nuorimman poikani kohta 3-vuotias tytär hirvipadasta.
On mukavaa tehdä ja nauttia yhdessä herkullista ruokaa.
 Jaan nämä ohjeet myös sinun iloksi.

Hirvipadan ohje on otettu talteen Eränkävijän vuosi kalenterista vuodelta 1995.
Tämä on ehdottomasti meidän perheen pakkaspäivien suosikki ruoka, 
nimenomaan hirvenlihasta,
mieheni metsästää ja käy syksyisin mm. hirvenmetsällä 
ja näin meillä löytyy yleensä aina hirvenlihaa pakastimesta.

***************

Hirvipata



Raaka-aineet:
500 g luutonta hirvenlihaa
1-2 sipulia
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl lihalientä
1-2 porkkanaa
pala lanttua
pala selleriä
½ purjo
1 valkosipulinkynsi
1 prk smetanaa
75 g sinihome-juustoa
½ tl rakuunaa
ripaus mustapippuria
½ dl hienonnettua persiljaa

Valmistus:
Kuutioi liha ja ruskista voissa sipulin kanssa.
Lisää jauhot ja lihaliemi.
Anna kiehua lähes kypsäksi.
Lisää kuutioidut juurekset, hienonnettu purjo ja puristetut valkosipulin kynnet.
Jatka keittämistä kunnes juurekset ovat kypsiä.
Lisää smetana ja hienonnettu juusto, mausteet ja persilja.
Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto on sulanut.
Tarkista maku ja tarjoa keitettyjen perunoiden kera. 

Muutaman muutoksen aina teen, eli:
yleensä ruskistan lihan pannulla ja sitten laitan ne pataan ja uuniin 
(sähköuuniin tai ehdottomasti leivinuuniin, jos sattuu olemaan lämmitetty),
ei tarvitse vahtia lieden äärellä ja voi vaikka käydä lenkillä valmistumista odotellessa,
kasvikset kypsyy suht nopsaan sit lopuksi.
valkosipulin paloittelen, en purista
sinihomejuuston lisään vasta ihan lopuksi, en halua että se sulaa kokonaan
ja lisämausteeksi tai oikeastaan rakuunan tilalle laitan timjamia, 
tykkään siitä vaan niiiiiiiiiin kovasti!

Lisäksi tänään oli tarjolla perunamuusia ja
 

Pääryna-sinihomejuustosalaatti



2-3 erilaista salaattilajiketta
3-4 rkl sitruunamehua, valkoista balsamicoa tai punaviinietikkaa
2 kypsää päärynää
100 g saksanpähkinöitä
100 g sinihomejuustoa
1 dl lehtipersiljasilppua
½ dl timjamisilppua
tuoreita tai kuivattuja karpaloita

Revi salaatti ja kääntele salaatinlehtiä isolla lautasella 
sitruunamehussa, valkoisessa balsamicossa tai viinietikassa.
Leikkaa päärynät viipaleiksi.
Rouhi pähkinät halutessasi.
Leikkaa sinihomejuusto ohuiksi viipaleiksi.
Kokoa salaatti tarjoiluvadille.


Tämä ohje löytyy uudesta Kodin kuvalehden Joulu numerosta.


Jälkiruokaakin oli tarjolla:

Karpalo-kinuskipiirakkaa 

ja kahvia,

piirakan valmisti tyttäreni Saija ja halutessasi ohjeen, 
löydät sen täältä (klik).


***************

Aloitin tänään Ritarinkukkien 'Hippeastrum' -sipulien herättelyn, 
laitoin pienen kupin pohjalle ihan vähän vettä ja sipulin siihen päälle, 
niin että juuret vain koskettavat veteen.
Annan sen olla siinä päivän tai pari, 
ja laitan ne sitten multaan.



Ostin tänä vuonna kaksi ritarinkukan sipulia:
Amaryllis Double White, valkoinen kerrottu kukka
ja
Amaryllis Aphrodite, valkopohjainen vaaleanpuna-valkoinen kerrottu kukka.

***************

Jaahas se olis taas maanantai aamu edessä.
Olethan muistanut siirtää kelloa tunnin taaksepäin eli kesään päin? :)


...eli neljältä aamuyöllä heräsit varta vasten siirtämään kellon tunnilla taaksepäin,
menit sitten onnesta soikeena takaisin nukkumaan ajatuksissa vain: 
sain tunnin lisää nukkuma-aikaa... ;) 
Kyllä on hienoa siirtyä talvi-aikaan!!!

Näin minä ainakin tein, mites sinä?

tuitiina <3



6 kommenttia:

  1. Oi mitkä ruuat ja minäkin rakastan, että ruuasta löytyy kunnon homejuustosattumia. Kurkin jälkiruuankin ja voi vitsi mikä herkku. Liityin tyttäresi blogin lukijaksi, ihana blogi ja hyvää eteenpäin. <3

    Mullehan tuo kellojen siirto oli pieni kataströöffi, mutta pitikö sitä yötä myöten blogisivua tuunata. ;)

    Kivaa alkanutta viikkoa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä oikein herkkua, kiitos Tiia! Jälkiruokaa jäi vielä tälle päivälle (ihme kyllä, oli niin täyttävää tuo pääruoka) ja ehkäpä päiväkahvilla otan sitä palasen....ihan pienen vain :)

      Saija on ahkera tyttö leipomaan ja leipookin todellisia herkkuja <3

      Blogisivun tuunaus on todella aikaa vievää hommaa, huomasin sen lauantaina....takapuoli oli ihan puuduksissa siitä istumisesta ;)

      Ihanaa viikkoa sinulle Tiia <3

      Poista
  2. ♥Varmasti herkullista! Mukavaa alkanutta talviaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä oli erittäin herkullista! Kiitos Riitta Sinikka, talviaikaan siirtyminen sujui ihan kommeluksitta :)

      Poista
  3. Herkullisen näköistä..slurps :) ja varmaan makuistakin :)

    VastaaPoista
  4. Kyllä oli eriitäin herkullista, suosittelen kokeilemaan!

    VastaaPoista