Sivut

6.10.2014

Kattilat porisee!

Viikonloppuna villiinnyin keittiössä, 
tai pitäisikö sanoa tuskastuin 
ja päätin 'tuhota' tomaattisatoa keinolla millä hyvänsä.

On vihreitä ja oransseja ja punaisia ja keltaisia!
 Joka aterialla syödään minkä jaksetaan, 
mutta tomaatteja vaan riittää :)

Kattilaan päätyivät tällä kertaa vihreät tomaatit!
Ohjeen kaivelin suurehkoksi kasvaneesta resepti nivaskastani.
Olen tämän ohjeen viime tai toissa syksynä lehdestä tai netistä bongannut.
Pitäisi aina muistaa laittaa ylös, mistä ohjeen on saanut :(

Kyseessä siis:

Chutney vihreistä tomaateista
 
 

1,2 kg vihreitä tomaatteja
0,5 kg sipulia 
 2 omenaa
100g kuivattuja aprikooseja
3-5 chiliä (keltaisia tai vihreitä)
5 valkosipulin kynttä
6-8 palaa sokeroitua inkivääriä
100g kuivattuja karpaloita
 2dl hunajaomenaviinietikkaa
100g muscavado sokeria
2 rkl sinapinsiemeniä
50-100g hunajaa


 Valmistus:
Pilko tomaatit, sipulit, omenat, aprikoosit, chilit, valkosipulin kynnet ja inkivääri.
Lisää kattilaan pilkotut aineet ja karpalot sekä etikka ja sokeri + sinapinsiemenet.
Keitä hiljaisella tulella, aina välistä hämmentäen.
Kun keitos alkaa saota (eli neste vähenee) pienennä lämpöä liedellä, ettei pala pohjaan.
Keittoaika on tunnista puoleentoista,
riippuen vähän siitä kuinka paljon nestettä tulee tomaateista, 
eli chutney on valmiina sakeaa :)
Lisää hunaja aivan loppuvaiheessa, sitä ei tarvitse (tai pidä) keittää.

Ja hyväähän siitä tuli, NAM!



 Seuraava keitos onkin sitten ihan uusi ohje.

Tämän ohjeen nappasin tuolta Leena Lumin- blogista, kun Leena esitteli
  
Teresa Välimäen ja Johanna Lundholmin: Hyvää joulua-kirjaa.

Karpalot ovat ihan minun lemppareita 
ja vaikka tänä syksynä on meidän vakio karpalosuo veden peitossa 
ja tarvittaisiin märkäpuku tai sukeltajan välineet kerätäksemme niitä sieltä,
onnistuin kaivelemaan pakastimen pohjalta pari rasiallista ja taas alkoi pata porisemaan!

Ja tässä tulee:

Karpalochutney




1 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia hienonnettuna
200 g pakastekarpaloita
1 dl vaaleita rusinoita
1 omena raastettuna
1 tl anista
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl mustapippuria myllystä
0,5 tl suolaa
1 mandariinin mehu
1 dl punaviiniä
1 dl sokeria
Minun muunnokset ohjeeseen: 
salottisipuleja ei kaupassa ollut, laitoin makeaa salaattisipulia
samoin vaaleita rusinoita ei löytynyt, tyydyin tavallisiin
omenan jätin pois
anikset olivat kokonaisia (ohje varmaan jauhettua)
punaviiniä laitoin puolet ja puolet punaviinietikkaa, säilyvyyden parantamiseksi
samoin lisäsin ½tl atamonia valmiiseen chutneyhin 


Ja valmistus ohje:

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulit. 
Kuullota hetki ja lisää sitten loput ainekset. 
Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. 
Hauduta rauhallisesti poreillen 15-20 minuuttia ja jäähdytä. 
Lusikoi chutney puhtaisiin purkkeihin ja säilytä jääkaapissa. 
Chutney säilyy jääkaapissa ainakin 4 viikkoa.


Ja tämä on herkkua, vie ihan kielen mennessään <3

Kiitos Leenalle 
ja Leena, kävin muuten hiplaamassa kyseistä kirjaa, vaikuttaa todella hyvältä
.....
pitää kirjottaa joulupukille :D
.... 



Katsottekos muuten strömsö- ohjelmaa?
Viikko sitten sunnuntaina siellä tehtiin perinteistä säilöntää
Ja mm. vesipuolukoita valmistivat.
Yllä olevassa kuvassa isoimmassa purkissa on valmistumassa niitä.

Ja ohjehan niihin meni näin:

Puhdista puolukat.
Kiehauta ja jäähdytä vesi.
Puolukat purkkiin ja jäähtynyt vesi päälle, niin että puolukat peittyy.
Laita viileään tekeytymään.
ja jouluksi valmistuu herkullista entisaikojen jälkiruokaa.
Puolukoihin tulee kuulemma hieno sherryn maku.
(ilman promilleja kuitenkin)
Nautitaan kerman ja sokerin kera.

Minusta on jotenkin hauskaa kokeilla, mitä tuosta tulee.
En tiedä kuinka kauan aikaa sitten puolukoita on noin tehty, 
oma äitinikään ei ollut kuullut aiemmin vesipuolukoista.

Mutta nyt odotellaan joulua :D



Ja mitäs olis joulu ilman sinappia tai siis kinkku ilman sinappia, 
mutta kinkkua en sentään vielä tehnyt ;) 

Pippurinen sinappi

2dl vispikermaa
1dl sinappijauhetta (Colmans)
2dl sokeria
2 kananmunaa
3 rkl punaviinietikkaa
1rkl balsamiviinietikkaa
1rkl rosepippuria
1rkl viherpippuria
1rkl mustapippuria

Kiehauta kerma.
Sekoita sinappijauhe ja sokeri keskenään kattilassa.
Lisää joukkoon kiehuva kerma.
Riko kananmunien rakenne rikki ja sekoita haaleaan sinappiseokseen.
Lämmitä seos kiehuvaksi ja lisää etikat ja pippurit.
Annostele jäähtynyt sinappi pieniin purkkeihin.
Säilytä viileässä.


Ihanan täyteläinen ja pippurinen sinappi,
mutta ei polttava.
Sen verran taas muunsin reseptiä, 
et viherpippurin sijaan laitoin valkopippuria,
kos sitä ei kaapissa ollut. 
Niin ja pippurit laitoin rouhittuna, 
en jauhettuna, 
tosin ohjeessa ei sanota kummin olisi pitänyt tehdä :) 


Tomaatit on edelleen päänvaiva, tavallaan,
mutta jos ei muuta kiehautan niitä 
ja surautan sauvasekoittimella ja pistän pakkaseen. 
Sieltä on helppo sit ottaa vaikka lasagneen tai kastikkeeseen pohjaksi.
Ja tulee hyvää!




tuitiina <3
 





2 kommenttia:

  1. Aijai, miten nyt tekisi mieli noita vihreitä tomaatteja tai siis sitä valmista chutneyta. Onkohan tähä se vanha klassikko-ohje jota on tehty jo vuosikymmeniä. Sain ensimmäisen kerran edesmenneen anoppini keittiössä ja hän olikin maanmanio kokkaaja. Mikä herkku!

    Minusta kiva, että sovelsit tuota Välimäen ohjetta. Minä löysin jostain pikkelöintiohjeen kantarelleille, mutta taidankin soveltaa sitä suppilovahveroihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Klassikko ohjeesta en Leena tiedä, mutta erittäin hyvää tuli. Anopit on yleensä aikas hyviä kokkaajia, näin oli myös edesmennyt ihana anoppini <3

      Minä olen vähän tällainen kokkaaja, et jos ei mitä kaapista löydy tai en halua jotakin raaka-ainetta käyttää, niin katsotaan mitä kaapista löytyy-periaatteella mennään :)
      Oih, kerrohan meillekkin sitten, kuinka ihanaa suppilovahveroista tuli.

      Ihanaa viikonloppua! Minä lähden viikonlopuksi kurssille, koneneulomaan :)

      Poista